Kyckling och Broccolipaj

Åt kycklig och broccolipaj idag till luch, vilket var väldans gott!  Det här behöver du för att göra din egen paj!

Pajdeg: 4,5 dl vetemjöl                        
             185 g rumstempurerat smör           
             1msk vatten              

Fyllning: 2 st kycklingfileér                    
               1 lök                       
               2 dl riven ost           
               ½ broccoli                
               salt & peppar
  
Äggstanning: 3 ägg                              
                      ½ dl mjölk  
                      ½ dl grädde
                      salt & peppar

(Variationerna på pajer är oändliga, men detta är hur jag gör min)

Gör så här:
1. Skiva upp det rumstempurerade smöret i en skål, det blir lättare att arbeta degen då.
2. Häll ner mjölet och arbeta degen
3. Häll ner vattnet. Tänk på att inte arbeta degen för mycket, då blir den seg!
4. Låt pajdegen kallna i kylen, gärna i några timmar, men minst en timme.
5. Blanda ihop alla ingredienser till äggstanningen. man kan även krydda efter eget behov (jag brukar bl.a. använda mig av chilli och paprikapulver).
6. Ställ in äggstanningen i kylen
7. Finhacka löken och skär kycklingen i små bitar. Stek löken och kycklingen och tillsätt valfria kryddor (bara salt & peppar fungerar också)
8. Skiva och förkoka broccolin. Tips: Om man kokar broccolin i en vattenmäng som precis täcker, så behåller broccolin sin färg och smak, samt vitaminer och mineraler.
9. När Pajendegen har kylt färdigt, kavla då ut den eller ''tryck'' den i formen (tryck ut den med tummarna bit för bit i formen).
10. Sätt folie på pajskalets kanter, annars sjunker kanterna ner och det blir en kantlös paj. (bild nedan)
11. Nagga botten (stick med gaffel i degen, annars blir det luftbubblor och degen spricker), förbaka pajskalet i 10 min i 200 °C
13. Lägg i din fyllning i pajen och häll sedan över äggstanningen.
14. Grädda i 175°C i minst 50min. Eller tills äggstanningen har ''stannat'' (om man skakar på formen, är det stilla i mitten)

När jag gör min paj med detta recept, brukar jag alltid få lite deg över. Det brukar jag använda till att snabbt göra en god efterätt. Man bara lägger ut degen i en form eller i flera små formar som man sedan förbakar som med pajen. Sedan är det bara till att lägga i bär med socker. Ibland orkar jag till och med att göra små lock av degen till dessa små pajer! Snabbt, enkelt och supergott!

                                                 

                           


Kommentarer från er söta läsare.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback